Syftet med förstudien
Syftet med förstudien var att kolla upp de olika tekniska lösningar som registreringslösningen kräver. Vad som vad möjligt att göra, vilka lösningar som är bäst och vad kostnaden för dessa blir.
I första hand handlar det om en lösning för signering och verifiering av avtalet då det är den del i lösningen som kräver en extern part.
Resultat av förstudien
Jag har i förstudien gått på två olika spår. Det ena handlar om att lösa det med olika fristående pluginer som integreras i den övriga lösningen. Den andra är att koppla ihop lösningen med Malmöföretaget GetAccepts lösning för avtalssignering.
Lösning fristående pluginer
Pluginlösningen bygger på att använda sig av en kombination av en BankID-plugin samt en E-signeringsplugin beroende på ifall man är svensk eller utländsk medborgare. BankID-pluginen är en WordPress-plugin som går att använd för olika lösningar. Pluginen har tagits fram av företaget RedLight Media. Eventuellt krävs viss vidareutveckling av pluginen men troligtvis går den att använda i befintligt skick, dock med ett antal supporttimmar från utvecklaren.
E-signeringspluginen körs tillsammans med en formulär-plugin, Gravity Forms, som sedan pratar med resten av systemet.
Tilläggkostnader för pluginlösningen *:
BankID-plugin
Startkostnad: 2 000 kr
Konsulttimmar för implementering: 5 x 1 000 kr = 5 000 kr
Månadskostnad (inkl upp till 200 signeringar/mån): 500 kr
E-signeringsplugin approveMe
Engångkostnad: 4 000 kr
Gravity Forms
590 kr/år
Lösning getAccept
GetAccept erbjuder en komplett e-signeringslösning med digital e-signering med möjlighet att även koppla på BankID för verifiering, som då även innefattar BankID för alla nordiska länder som har en motsvarande lösning. Deras grundlösning innefatter ett gränssnitt för att hantera användare och avtalsdokument. De använder sig av ifyllbara pdf:er för att samla in kunduppgifter för att sedan generera ett färdigt och e-signerat avtal.
Tanken här är att istället för att använda deras grundlösning med ifyllbara pdf:er istället sätta upp ett interaktivt webbformulär för att sedan skicka datan till getAccept via deras API där själva PDF-genereringen och signeringsprocessen och eventuellt BankID-verifieringen görs. Den färdiga e-signerade PDF:en skickas sedan tillbaka till registreringslösningen.